Op zoek naar borrelhap inspiratie voor NYE?

Sushi met rookworst

Er zijn een paar dingen waar je me ’s nachts voor wakker mag maken en dat zijn – in willekeurige volgorde – zoute dropjes, sushi en de enige echte HEMA rookworst. Met een combinatie van de laatste twee heb ik iets lekkers gemaakt!

Vorige week was ik in Japan waar ik drie dagen lang dolgelukkig was, omdat ik elke dag de lekkerste sushi kon gegeten. Eenmaal thuis op de bank met een jetlag, joggingbroek aan en bril op, bedacht ik wat ik die avond wilde gaan eten. En echt, ik had alwéér zin in sushi.

Met sushi kun je eindeloos variëren. En aangezien het buiten weer wat kouder is bedacht ik een heerlijke winter-sushi met rookworst, komkommer en mango. Mijn ultieme verleiding! De combinatie van de smaken, de structuur van de worst, de zachte zoete mango, de frisse komkommer en de rijst maakt ieder hapje onweerstaanbaar. Daarvan wil je alleen maar meer eten!

Benodigdheden:

– Sushi rijst
– Rijstazijn
– Bouillonpoeder
– Nori vellen
– Soja saus
– Rookworst
– Knakworst
– Verse mango
– Komkommer
– Wasabi, mierikswortel of mosterd, kies wat je lekker vindt
– Naar wens bieslook of een lente uitje, chili flakes of sesamzaadjes

Bereiding Inside-Out-Roll (Uramaki):
Dit is een sushi met rijst aan de buitenkant, die vooral in Westerse landen heel populair is.

Stap 1 Het zelf maken van sushi begint met sumeshi, de rijst. De typische Japanse rijst is kleverig na het koken, neem daarom echte sushi rijst en volg de aanwijzingen op de verpakking. Mijn rijst is afkomstig van Restaurant Moskou in Deventer, waar ik vaak kom omdat ze er de lekkerste sushi van Nederland hebben! Echt, ik eet veel sushi en nergens is het zo lekker als daar. De dragon-roll is echt onovertroffen!

Tip: maak je de rijst zelf, voeg een beetje bouillonpoeder toe voor wat extra smaak. En vergeet niet een scheutje Japanse rijstazijn toe te voegen zodra de rijst klaar is.

Verwarm ondertussen ook de rookworst zo’n 20 minuten in heet, niet kokend water.

Stap 2 Zet een kommetje met hand-azijn klaar (ongeveer 250 cc water met zo’n 4 eetlepels rijstazijn). Hierin kun je je handen vochtig maken zodat de rijst niet blijft vastkleven.

HEMA blog sushi zelfmaken met rookworst
Stap 3 Snijd de mango, rookworst en komkommer in reepjes. Leg een velletje nori (zeewier) op een Japans matje. Daarop komt een laagje rijst die je met je vochtige handen verdeelt over de nori. Als je wilt kun je er nu een beetje wasabi of andere smaakmaker opsmeren.

Stap 4 Pak het matje nu aan een kant op en rol de sushi stevig op. Als je dit nog nooit hebt gedaan, kijk dan even op YouTube.

Het laatste stukje van de nori maak je vochtig met de handazijn, zodat de uiteinden aan elkaar plakken.

Jouw ultieme sushi rol kan nu worden gesneden!

Tip: voor een leuk effect kun je flinterdunne mango en rookworstplakjes over de sushi heen leggen. Bestrooi de sushi vervolgens met sesamzaadjes.

Bereiding Nigiri-sushi: 

Dit is de bekendste en meest gegeten sushi in Japan.

Stap 1 Maak je handen nat met het handazijn en vorm een rolletje rijst van ongeveer 5x2x2 cm.

Je kunt nu een streepje wasabi of andere smaakmaker op de rijst smeren.

Stap 2 Snijd een plat stukje van de mango en halveer een stukje opgewarmde knakworst.

Stap 3 Leg eerst de mango en dan de knakworst bovenop de rijst. Een bandje van nori er omheen maakt het geheel af!

Serveer de sushi met een bakje sojasaus.

HEMA blog

Lekker met een Japanse saké of de frisse witte Grüner Veltliner Wachau

Itadakimasu! Eet smakelijk!

Deze blog is op 24/11/2014 verschenen op HEMA.nl;  http://blog.hema.nl/blog/377

essentials voor de blog

  • domäne wachau grüner veltliner - wit
  • sushi set

3 gedachten over “Op zoek naar borrelhap inspiratie voor NYE?

Geef een reactie